Prejsť na obsah

5.-7.10. - primátor František Knapík sa zúčastnil na zasadnutí Výboru regiónov EÚ v Bruseli

Primátor mesta Košice František Knapík sa v dňoch 5.-7. októbra 2009 zúčastnil v Bruseli na 81. plenárnom zasadnutí Výboru regiónov EÚ, ktoré sa uskutočnilo súbežne so 7. ročníkom podujatia Open Days – európsky týždeň regiónov a miest.

Plenárne zasadnutie odrážalo aktuálne udalosti a otázky v inštitúciách a politike Európskej únie. Pozvanie 344 volených zástupcov miestnych a regionálnych samospráv, ktorí sú členmi Výboru regiónov (VR), prijali novozvolený predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek. Hlavnou témou tohto zasadnutia bol boj proti účinkom zmien klímy a príprava kodanského summitu na úrovni regiónov a miest. S cieľom pripomenúť celosvetový rozmer týchto otázok, VR privítal podpredsedníčku Konferencie amerických starostov Elizabeth Kautz, ktorá predstavila aktivity amerických volených zástupcov a možnosti spolupráce s ich európskymi partnermi v oblasti boja proti zmenám klímy.

Nový predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek prvýkrát prehovoril k členom Výboru regiónov s nasledovným odkazom: „Vždy som podporoval decentralizáciu moci. Subsidiarita zohráva kľúčovú úlohu pre blaho našich občanov. Pre tento dôvod potrebujeme Vás, volených zástupcov regiónov a miest Európy."

Hlavnými témami 81. plenárneho zasadnutia Výboru regiónov EÚ boli zmena klímy, európska doprava a priestor slobody, bezpečnosti a spravodlivosti.

Výbor regiónov:

Približne dve tretiny právnych predpisov EÚ zavádzajú v členských štátoch do praxe miestne a regionálne orgány. Výbor regiónov je poradný orgán, ktorý bol založený v roku 1994, aby poskytol zástupcom miestnych a regionálnych samospráv možnosť vyjadriť sa k obsahu týchto právnych predpisov. VR organizuje každoročne päť plenárnych zasadnutí, na ktorých 344 členov výboru hlasuje o správach (nazývaných „stanoviská"), ktoré reagujú na legislatívne návrhy. Európska komisia, ktorá má právo iniciovať tvorbu právnych predpisov EÚ, a Rada Európskej únie, ktorá stanovuje ich konečný obsah (zvyčajne spolu s Európskym parlamentom), musia požiadať VR o konzultáciu v širokom spektre oblastí politiky, vrátane životného prostredia, zamestnanosti a dopravy. Lisabonská zmluva udeľuje Výboru regiónov ďalšie právomoci. V budúcnosti ho Európsky parlament bude musieť požiadať o konzultáciu vo všetkých otázkach, ktoré sú dôležité pre regióny a mestá. VR môže podať na Súdnom dvore ES žalobu, ak sú porušované jeho práva alebo sa nazdáva, že určitý právny predpis EÚ je v rozpore so zásadou subsidiarity alebo nerešpektuje právomoci regionálnych alebo miestnych orgánov.

Viac informácií o Výbore regiónov EÚ: www.cor.europa.eu.