Prejsť na obsah

Na poslednom kontrolnom dni stavby MET odznelo veľa pozitívnych informácií pre Košičanov

Do odovzdania (31. 8. 2018) celej ukončenej stavby modernizácie košických električkových tratí (MET) investorovi (Mesto Košice) ostáva necelý týždeň. Zhotoviteľ diela (Eurovia SK) už má za sebou všetky preberacie a tri zo všetkých štyroch kolaudačných konaní. Žiadosť o vydanie posledného kolaudačného rozhodnutia chce podať na Košický samosprávny kraj dnes (23. 8. 2018), respektíve zajtra, 24. 8. 2018.

Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu Eurovie dnes informoval Martina Petruška, viceprimátora mesta, a Pavla Lazúra, riaditeľa košického magistrátu, že všetky stavebné práce majú prakticky ukončené, a na stavbe robia už iba estetické úpravy. Začali už „ťahať" biele čiary vodorovného dopravného značenia, a dátum odovzdania celej dokončenej stavby investorovi je nespochybniteľný.

„Stále platí, že po odovzdaní celého diela pre nás začína administratívny proces, ktorý končí vydaním kolaudačných rozhodnutí. Ako už odznelo sú štyri, pre nás je najpodstatnejšie to z Košického samosprávneho kraja, ktoré platí na električkové koľaje, aby po nich mohli začať jazdiť električky. V rámci štvrtého kolaudačného konania sa už preberacie konanie uskutočnilo, verím že ho Košický samosprávny kraj vydá čo najskôr, aby sme električky mali na trati v čo najskoršom možnom termíne. V deň odovzdania diela mestu (31. 8. 2018) dáme popoludní do užívania pre motoristickú verejnosť aj cesty na poslednom modernizovanom úseku stavby, vrátane tých na zmodernizovanej okružnej križovatke „Moldavská". Chcem v tejto súvislosti poprosiť vodičov, aby pozorne sledovali dopravné značenia a rešpektovali ich, lebo posledný úsek stavby sa modernizoval niekoľko mesiacov, a mohlo by dôjsť k nejakej dopravnej kolízii," zdôraznil M. Petruško.

Autobusy mestskej hromadnej dopravy začnú po cestách posledného zmodernizovaného úseku stavby MET premávať v sobotu 1. septembra, v skorých ranných hodinách. Dôvodom je to, že odstránenie prenosných dopravných značení a postupné otváranie ciest môže trvať i niekoľko hodín, a mesto so zhotoviteľom chcú zabrániť prípadným dopravným nehodám. Vodiči si po niekoľkomesačnej uzávere ciest totiž musia zvyknúť na pôvodný režim cestnej premávky.

Blahorečenie (1. 9. 2018) Anky Kolesárovej

Treba si tiež uvedomiť, že iba deň po odovzdaní stavby Mestu Košice, čiže 1. 9. 2018, bude v Košiciach blahorečenie Anky Kolesárovej. Očakáva sa, že do Košíc prídu na akt blahorečenia desaťtisíce ľudí, medzi nimi mnohí „cezpoľní", a nápor motorových vozidiel bude enormný. Navyše, v meste bude kvôli blahorečeniu zavedená aj kyvadlová doprava.

Posledné dopravné obmedzenia v rámci stavby

Ide o čiastočné uzavretie križovatky Trieda SNP - Toryská pri magistráte v piatok 24. 8. 2018 z dôvodu odfrézovania starého, a položenia nového asfaltového koberca. Práce začnú po odznení dopravnej špičky. Na križovatke budú uzavreté všetky priame jazdné pruhy, ale pravé odbočovacie, či už z Toryskej na Triedu SNP, alebo z Triedy SNP, budú prejazdné. Nový asfaltový koberec by chcela mať Eurovia položený, ak počasie bude priať ešte v ten istý deň. Tento časový harmonogram prác sa týka aj druhého čiastočného, ale i miernejšieho dopravného obmedzenia na časti Rastislavovej ulice. Pôvodný asfalt tam zbrúsia a nahradia novým v dĺžke cca 110 metrov a šírke jedného jazdného pruhu. Pôjde o úsek od Paulínyho ulice smerom ku križovatke ulíc Rastislavova a Južná trieda. Ľavý odbočovací pruh bude skrátený, pretože bude pre motoristov využívaný ako protismerný jazdný pruh, a to od križovatky Rastislavova – Gemerská v smere na Južnú triedu.

„Chceli sme tieto práce robiť cez víkend, avšak meteorológovia hlásia na časť víkendu zlé počasie, preto sa to musí urobiť v piatok. Vodičov motorových vozidiel prosíme a vopred im ďakujeme za trpezlivosť, ohľaduplnosť a najmä zvýšenú pozornosť v uvedených úsekoch. Zároveň ich chceme poprosiť, aby sa ak môžu vyhli obom lokalitám, a predišli tak prípadným dopravným kolíziám, " povedal viceprimátor.

Zmeny v organizácii dopravy budú v oboch úsekoch riadne vyznačené prenosnými dopravnými značeniami, ktoré odsúhlasil Krajský dopravný inšpektorát Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach.

Dávajú výplne, dokončujú chodníky, cesty, obrubníky

Podľa Š. Bálinta, stavbári už montujú do bezpečnostných zábradlí na poslednom úseku stavby MET sklenené výplne, postupujú od Steel arény k okružnej križovatke „Moldavská". Viceprimátora zároveň informoval, že do 31. augusta tam budú mať urobené a dokončené aj všetky chodníky, cesty, vrátane obrubníkov, ktoré dalo mesto urobiť, mimo stavby MET.