Prejsť na obsah

Košice roztancovala štvorylka



Fascinujúca atmosféra, ktorú v piatkové poludnie v centre Košíc vytvorilo viac ako päťtisíc tanečníkov štvorylky zo základných a stredných škôl, predznamenala, že sa deje niečo výnimočné. Metropola východu sa totiž už ôsmy krát zapojila do jedinečného medzinárodného projektu – European Quadrille Dance Festival a dali o sebe vedieť.

Dobový tanec tancovalo na Hlavnej ulici pri Immaculate 5004 mladých ľudí, vďaka čomu sa Košice stali mestom s najväčším počtom tancujúcich v Európe. Masové synchronizované tancovanie štvorylky na verejných priestranstvách prebiehalo súčasne v 7 krajinách a 51 mestách starého kontinentu. Košice tak opäť dokázali, že sa dokážu presadiť a sú tým pravým mestom na kultúrne rekordy.

Spolu s tanečníkmi si na Hlavnej ulici zakrepčili i viceprimátori Martin Petruško a Renáta Lenártová, ktorí sa do podobných aktivít zapájajú s veľkým nadšením. „Oceňujem úžasnú atmosféru, ktorú sa Košičanom podarilo vytvoriť a som hrdá na všetkých tanečníkov, vďaka ktorým sme získali prvenstvo. Tento rok je navyše výnimočný v tom, že mesto Košice má snahu získať titul Európske mesto športu 2016 a my chceme aj týmto dokázať, že nás pohyb baví a každý má v sebe zdravého športového ducha," skonštatovala Lenártová.

Každoročnou snahou Košičanov je prekonať Guinessov rekord a Slovenský rekord tanečníkov v uliciach európskych miest naraz z roku 2012, kedy v modro-žltom tancovalo 7948 tanečníkov a zapísať sa opäť do knihy rekordov s najväčším počtom obyvateľov z jedného mesta.

Program festivalového dňa